Strona główna » Francja » Sezon tuż tuż
 
 
Praca sezonowa
Niemcy
Na zbiory do Niemiec
Włochy
Francja
Austria
Holandia
Hiszpania
Skandynawia
Kraje pozostałe
Europa

Uwaga! Wszystkie teksty
pochodzą z dwutygodnika:
"Praca i Nauka za granicą".
Oszukany, oszukana
12.08.2005r.

FRANCJA | Zbiory winorośli
Sezon tuż tuż

Winobranie w południowych regionach Francji zaczyna się już na początku września. Czasu na załatwienie formalności związanych z podjęciem legalnej pracy już właściwie nie ma. Są za to duże szanse na zatrudnienie na czarno.

          Procedury związane z uzyskaniem pozwolenia na pracę sezonową we Francji są bardzo uciążliwe. Wszystko trwa niezmiernie długo (nawet do trzech miesięcy) i nie zawsze kończy się pozytywnie. Bywa, że francuski urząd podejmuje decyzję odmowną argumentując to dużą liczbą bezrobotnych w danym regionie.

Można na czarno
          Nie ma co załamywać rąk. Francuscy plantatorzy gotowi są przyjmować pracowników na czarno. Jest im to nawet na rękę, gdyż unikają w ten sposób opłat za zatrudnienie cudzoziemca. Poza tym, rolnikowi trudno na kilka miesięcy przed sezonem określić zapotrzebowanie na siłę roboczą. Nie wie jaka będzie pogoda i czy zbiory będą obfite. Woli asekuracyjnie zatrudnić mniej osób, a resztę dobrać spośród przyjeżdżających do winnic w trakcie sezonu. Ryzyko kontroli jest niewielkie.
          Zatrudnienia przy zbiorach można szukać na dwa sposoby. Poprzez dotarcie do pracodawcy za pośrednictwem ofert francuskiego biura pracy ANPE lub zdecydowanie się na wyjazd w ciemno i szukanie posady już podczas trwania zbiorów.

ANPE
          Pierwszy sposób daje szansę na bezpośredni kontakt z plantatorem jeszcze przed wyjazdem z Polski. Oferty pracy i zamieszczone przy nich numery telefonów do pracodawców znajdziemy na witrynie internetowej www.anpe.fr.
          Wystarczy kliknąć na zakładkę Actualites, a następnie na Vendanges et cueillettes (winobranie zbiory owoców). W ten sposób trafimy na stronę z ofertami pracy z różnych regionów Francji. Przy kontakcie z rolnikiem konieczna będzie znajomość francuskiego, mało który z nich posługuje się bowiem językiem angielskim lub niemieckim.

Stójka
          Nie gorsze od pierwszego jest też rozwiązanie drugie, czyli samodzielny wyjazd i szukanie zajęcia na własną rękę. W większości miasteczek położonych przy winnicach funkcjonują tzw. stójki, pod które podjeżdżają plantatorzy rekrutujący chętnych do podjęcia pracy. Wystarczy się tylko przy nich ustawić. Można tam też trafić na tablicę z ogłoszeniami. Jak pokazuje praktyka, jest to sposób dość skuteczny.
          Przy zbiorach winogron można zarobić dziennie około 50 euro. Od tego należy odliczyć kilka euro za zakwaterowanie i wyżywienie, które większość rolników stara się zapewnić. W innym przypadku pozostaje nocleg na polu kempingowym za 10-15 euro. Ich listę wraz z mapkami znajdziemy na stronie www.campingfrance.com.      

Kiedy i gdzie?
          Przy dobrej pogodzie zbiory winogron we Francji zaczynają się już w ostatnich dniach sierpnia, a kończą pod koniec października. Sezon startuje w regionach: Prowansji, Langwedocji i Bordeaux. Ten ostatni, położony w dolinie rzek Dorgone i Garonny słynie z największych winnic w tym kraju. Mają one wielkość ponad 100 tysięcy hektarów. Nie wiele później winobranie zaczyna się w Dolinie Rodanu i Loary oraz w Burgundii, a na końcu w północnych rejonach Szampanii i Alzacji. Wielu zbieraczy wykorzystując fakt różnego dojrzewania winogron przemieszcza się z południa na północ, wydłużając swój czas pracy do kilku tygodni.

Maciej Sibilak    

Gdzie szukać winnic?
Alzacja: Marlenheim, Dahlenheim, Barr, Andlau, Ribeauville, Guebviller.
Bordeaux: Lesparre, Graves, St. Macaire, St. Emilion.
Burgundia: Dijon, Vougeot, Beaune, Givry, Macon, Cluny.
Langwedocja: Limoux, Corbieres, Montpellier.
Dolina Loary: Namtes, Angers, Saumur, Orleans.
Dolina Rodanu: Cote Rotie, Condrieu, St. Joseph, Cornas, Laudun, Gigondas.
Prowansja: Avignon, Provence, St. Raphael, Brignoles.
Szampania: Reims, Troyes, Etopes, Bassquet, Suzanne.

Jak to jest legalnie?
          Najpierw trzeba znaleźć pracodawcę, który zgodzi się nas przyjąć. Następnym krokiem jest złożenie przez niego wniosku o pozwolenie na nasze zatrudnienie oraz wstępnej umowy o pracę do francuskiego Departamentu Dyrekcji Pracy. Umowa wystawiana jest imiennie na konkretną osobę. Cała procedura odbywa się we współpracy z Biurem Migracji Międzynarodowych (OMI) przy Ambasadzie Francji i polskim Ministerstwem Gospodarki. W oczekiwaniu na decyzję pracownik przechodzi badania lekarskie. Na koniec pracodawca musi uiścić opłatę 158 euro na rzecz OMI. Załatwienie formalności trwa od 2-3 miesięcy. Przy dużym szczęściu jest jeszcze szansa na załapanie się na koniec zbiorów.












Winna brygada
Chef de troupe – nadzorca odpowiedzialny za grupę, pilnuje pracowników i jednocześnie sam zbiera winorośla.
Couper – pracownik ścinający grona winogron.
Vendangeur –  pracownik przy winobraniu.
Porteur – pracownik noszący kosze z winogronami.
Conducteur – kierowca traktora lub innej maszyny do winobrania.

 

Porady prawne
Niemiecki paszport
Adwokaci polskojęzyczni w Niemczech
Niemieckie przepisy
Sonda
Czy uważasz, że Polska powinna znieść wszelkie ograniczenia przy zatrudnianiu Ukrainców?